Mantelihappo

Lähde: Luonnollinen.

Mantelihappo on aromaattinen alfa-hydroksihappo, joka kuuluu toisen sukupolven hydroksihappoihin: kuorintavaikutus ilman haittoja. Se saadaan amygdaliinista, joka on katkeran mantelin uute. Mantelihapon molekyyli on glykolihappomolekyyliä suurempi eikä tunkeudu syvälle ihoon.

Vaikka sen pKa-arvo on 3,41, joka on voimakkaampi kuin glykolihappo, se ei yleensä ärsytä ihoa eikä aiheuta punoitusta, vaan sopii hyvin myös herkälle iholle. Mandelihappoa on käytetty lääketieteessä antiseptinä: se on turvallinen aine jopa suun kautta nautittuna.

 • Parantaa ihon rakennetta (hienot ryppyiset ja juonteiset alueet) aiheuttamatta ärsytystä tai eryteemaa verrattuna glykolihappopohjaisiin valmisteisiin.
 • Kevyesti vaalentava vaikutus näkyy nopeasti (myös dermaalinen ja epidermaalinen melasma) ilman haittavaikutuksia. Ei aiheuta tulehduksellista reaktiota tai hyperpigmentaatiota: sopii tummalle ja herkälle iholle.
 • Aiheuttaa vähemmän pistelyä levityksen aikana: sopii herkälle iholle.
 • Antibakteerinen vaikutus: ihanteellinen hoito aknea tai satunnaisia ihonpurkauksia vastaan.

Mantelihapon suuremman molekyylirakenteen vuoksi sen tunkeutuminen ihoon on hitaampaa kuin muilla AHAtyyppisillä happoilla, kuten glykolihapolla, mikä osittain vähentää sen ärsytyspotentiaalia iholle. Tämän seurauksena mandelihappo voi vaikuttaa hitaammin tai vähitellen kuin jotkin muut AHA-hapot, ja sen käyttö voi olla sopivampaa herkän ihon hoidossa.

Mantelihapon on todettu olevan hyödyllinen erilaisten ihosairauksien, kuten UV-säteilyn aiheuttamien lentigojen, melasman aiheuttaman ihon tummumisen, tulehduksellisen aknen, ryppyjen ja hienojen juonteiden hoidossa.

Indikaatiot mantelihappokuorinnalle:

 1. Akne ja ruusufinni;
 2. Follikuliitti;
 3. Aknen jälkeinen rasvainen seborrea;
 4. Mustapäät;
 5. Pienet ilmejuonteet;
 6. Ihon epätasaisuudet;
 7. Alhainen ihon sävy ja kiinteyden tunne;
 8. Pigmenttiläiskät, pisamia, epätasainen ihonväri;
 9. Riittämätön mikroverenkierto ihon pinnalla;
 10. Suurentuneet huokoset.

Tämäntyyppistä kuorintaa käytetään myös laajalti ihon valmisteluun laserresurfacing- ja keskisyvyisten kemiallisten kuorintojen yhteydessä, sillä sillä on bakteriostaattinen ja tulehdusta ehkäisevä vaikutus.

Mantelihapon kuorinnan ominaisuudet:

 1. Mantelihapolla on keratolyyttinen vaikutus (pinnallinen kuorinta). Se irrottaa ylimmät kerrokset ihon orvaskedestä ja kuorii pois tarpeettomat ihosolut.
 2. Nostava vaikutus saavutetaan kollageenin ja elastiinin synteesin kautta, mikä aktivoi solujen uudistumista ja silottaa pieniä ryppyjä.
 3. Mantelihapolla on bakteeristaattinen ja tulehdusta ehkäisevä vaikutus, eli se estää bakteerien kasvua rakenteellisen samankaltaisuutensa vuoksi antibioottimakrolidien kanssa. Näin ollen hapon käyttö vähentää ihon saastumisriskiä ja tulehdusta.
 4. Ihon vaalentava vaikutus saavutetaan sarveiskerroksen poistamisen kautta; iho muuttuu sileämmäksi ja vaaleammaksi.
 5. Mantelihapolla on sytoprotektiivinen (antioksidanttinen) vaikutus, joka saavutetaan vapaiden radikaalien estämisen ja raskasmetallien ionien kiinnittämiskyvyn avulla. Tämä tarkoittaa ihosolujen suojaamista ympäristön negatiivisilta vaikutuksilta.
 6. Komedolyyttinen vaikutus saavutetaan avaamalla hiusten follikkelien aukkoja ja vähentämällä talirauhasen erittymiskanavien eritystä ja koon kasvua. Mantelihappo pienentää huokosia, hoitaa kipeitä akneja, joissa on komedoneja, papuleja ja pustuleita, sekä gram-negatiivisia follikuliitteja ja mustapäitä.
© 2021 Ekseption. Kaikki oikeudet pidetään.
crossmenuchevron-down-circle