Teepuuöljy

Lähde: Luonnollinen

Teepuuöljy on eteerinen öljy, joka on tislattu australialaisesta Melaleuca alternifolia -kasvista. Sitä on käytetty lääkinnällisesti australialaisten aboriginaalien toimesta jo vuosisatojen ajan, ja se tunnistettiin antiseptiseksi aineeksi New South Walesin pääkemistin toimesta 1920-luvulla. Viime vuosikymmeninä on havaittu, että teepuuöljyllä on myös merkittävää sieni-, bakteeri-, virus- ja tulehdusta estävää vaikutusta. Öljy höyrytislataan ja sitä on tuotettu ja markkinoitu Australiassa viimeiset 80 vuotta. Kuitenkin vasta viimeisen 20 vuoden aikana Melaleuca alternifoliaa on viljelty intensiivisesti kaupallisena viljelykasvina.

Laji on ainutlaatuinen Australiassa ja öljyn tuottamiseen tarvittava geenimuunnos on ominainen vain Pohjois-New South Walesille. Tästä syystä suurin osa kaupallisesta tuotannosta tapahtuu täällä. Australiassa on tällä hetkellä noin 3000 hehtaaria viljeltyä teepuuta ja noin 100 tuottajaa. Yli 80 prosenttia maailman teepuuöljystä tuotetaan Australiassa. Lähes 90 prosenttia Australian teepuuöljystä viedään pääasiassa Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan.

Melaleuca alternifolian öljyssä on yli 100 komponenttia. Näistä runsain on terpinen-4-oli, joka muodostaa vähintään 30 prosenttia öljyn antimikrobisesta aktiivisuudesta. Sienet ovat merkittäviä ihmisen patogeenejä, jotka aiheuttavat yleisiä pinnallisia infektioita.

Vuonna 2002 tehty tutkimus osoitti, että teepuuöljy voi estää ja tappaa hiivoja, dermatofyyttejä (jotka aiheuttavat pinnallisia kynsi- ja ihoinfektioita) ja muita filamenttisia sieniä. Infektioita tai tiloja, jotka liittyvät sieniin ja jotka voivat olla sopivia hoidettavaksi topikaalisella teepuuöljyllä, ovat esimerkiksi hilse ja seborrooinen dermatiitti (Malassezia-hiivojen aiheuttama).

© 2021 Ekseption. Kaikki oikeudet pidetään.
crossmenuchevron-down-circle