Vaalentava peptidi: Nonapeptide-1

Lähde: Synteesi.

Ihon eri värisävyt johtuvat erilaisista määristä melaniiinia ihossa. Säännöllinen altistuminen auringolle aiheuttaa ruskeita pisteitä, jotka tunnetaan auringonpaisteina, ja niiden esiintyminen lisääntyy iän myötä. Nämä ongelmat johtuvat melanosyyttien hyperaktiivisuudesta, jotka syntetisoivat epänormaaleja määriä melaniiinia.

Alfa-melanotropiinihormoni (a-MSH) on luonnollinen aine, jota kehomme tuottaa ja joka on vastuussa useista fysiologisista toiminnoista, kuten pigmentaatiosta.

Tyrosinaasi stimuloidaan, kun a-MSH sitoutuu sen spesifiseen reseptoriin MC1-R. Tyrosinaasin aktiivisuuden stimulointi johtaa aminohapon tyrosiinin hydroksylaatioon DOPA:ksi (dihydroksifenyyli-alaniini) ja katalysoi sen hapettumista dopakvinoniksi. Viimeinen vaihe on melaninien synteesi organelleissa, joita kutsutaan melanosomeiksi, melanosyyteissä. Ihon vaalentava aine kosmetiikkatuotteille on sellainen, joka estää melanogeneesin ilman sytotoksisuutta.

Toimintaperiaate

Sitoutuminen a-MSH:hen MC1-reseptorilla melanosyyteissä on ensimmäinen askel melanogeneesiin ja pigmentin muodostumiseen. Sitoutumalla ja estämällä MC1-R:ää voimme estää solunsisäisen melanogeneesireitin ja vähentää melanosyyttien tuottaman melanin synteesiä tai yli-ilmentymistä.

Nonapeptidi-1 on oligopeptidi, jolla on suuri affiniteetti MC1-R:ään. Se on biomimeettinen peptidi-antagonisti, joka on spesifinen a-MSH:lle (alfa-melanotropiini). Antagonistina se kilpailee luonnollisen ligandin (a-MSH) kanssa sen spesifisellä reseptorilla (MC1-R) estäen tyrosinaasin aktivointia ja siten melanin synteesiä. Tyrosinaasin estäminen vähentää ei-toivotun pigmentaation muodostumista mahdollistaen ihon sävyn ja pigmenttiläiskien kontrolloinnin.

Nonapeptidi-1 estää melanogeneesireitin ja estää tyrosinaasin aktiivisuuden ja melanin synteesin.

© 2021 Ekseption. Kaikki oikeudet pidetään.
crossmenuchevron-down-circle