Vitamiini F forte

Lähde: luonnollinen (tyrniöljy)

Vitamin F Forte sisältää monityydyttymättömiä välttämättömiä vapaat rasvahapot, joilla on erityisen korkea linolihappopitoisuus luonnollisessa muodossaan (C18:2; 9cis 12cis). Tuote on peräisin tyrniöljystä, jota käsitellään korkeapainekatalyyttisella esterihajotuksella ja joka sen jälkeen jaetaan osittaiseen tyhjiöhöyrytislaukseen. Vitamin F forte on tarkoitettu kuivan, seborrooisen ihon hoitoon, jolla on häiriintynyt lipidirakenne.

Välttämättömiä rasvahappoja kutsutaan yleisesti Vitamin F: ksi, vaikka ne eivät vastaa klassista vitamiinien määritelmää.

Monityydyttymättömistä rasvahapoista linolihappo on erityisen tärkeä, lukuun ottamatta linoleenihappoa. Linolihappoa löytyy luonnollisista kasviöljyistä lähinnä triglyseridien muodossa, nimittäin kahdella ei-konjugoituneella kaksoissidoksella cis-9- ja cis-12-muodostumassa. Happidoksidoinnin aiheuttama uudelleenjärjestely voi johtaa konjugoituneen 9,11-muodon muodostumiseen joko cis-trans- tai trans-trans-isomeereillä.

Välttämättömillä rasvahapoilla on merkittäviä fysiologisia toimintoja, kuten ne vaikuttavat energiatasapainoon, immunokompetenttisten viestinviejien synteesiin, lipidirakenteen rakennekerrokseen sekä solukalvon rakenteeseen.

Puutos välttämättömistä rasvahapoista johtaa moniin negatiivisiin seurauksiin, jotka ovat haaste kosmetiikalle:

  • kuiva ja hilseilevä iho
  • lisääntynyt transepidermaalinen vesihöyryn haihtuminen (TEWL)
  • talirauhasten hypertrofia ja hyperkeratoosi
  • heikentyneet kapillaarien seinämät
  • vaikutus ihosairauksiin, kuten akneen, atooppiseen ihottumaan ja psoriaasiin.

Nämä puutosoireet on tarkasteltu Horrobinin (J. Am. Acad. Dermatol. [1989], 20, 1045-1053) ja Wrightin (Br. J. Dermatol. [1991], 125, 503-515) toimesta.

Välttämättömät rasvahapot, erityisesti linolihappo, ovat äärimmäisen tärkeitä lipidivaurion ja sen fysiologisten toimintojen ylläpitämiseksi. Wertz ym. (Arch. Dermatol. [1987], 123, 1381-1384) ovat osoittaneet eläinkokeissa, että linolihapon ravitsemuksellinen puutos johtaa kuivaan, hilseilevään ihoon häiriintyneen lipidivaurion kanssa, mikä ilmenee lisääntyneenä TEWL:na. Linolihapon paikallinen käyttö johtaa lipidivaurion palautumiseen muutamassa päivässä.

© 2021 Ekseption. Kaikki oikeudet pidetään.
crossmenuchevron-down-circle